Отидете към основна версия

1 502 6

Лудогорец и ЦСКА излизат в дерби №40 в историята им

  • лудогорец-
  • цска

Залогът е първото място в eftbet Лига

Снимка: БГНЕС

Лудогорец и ЦСКА е най-чаканото дерби през сезона, тъй като именно това са двата тима, които ще решат титлата, а разликата помежду им е такава, че именно преките двубои могат да окажат най-сериозно влияние.

Днес „орлите“ приемат „армейците“ в Разград от 17:15 часа в мач от 16 кръг на efbet Лига. Това ще е 40-та им среща в историята, като до момента „разградчани“ имат сериозна доминация. 16 пъти действащия шампион печели, „столичани“ имат само 6 победи, а равенствата са 17.

Класирането заварва двата клуба един до друг, като Лудогорец има преднина от 4 точки, но и мач в повече спрямо ЦСКА. Разликата между двата клуба с останалите в подреждането е толкова голяма, че имат съответно по 3 и 4 мача пасив спрямо другите тимове и все пак са пред тях. Причината за това са ангажиментите им в евротурнирите, но изглежда, че рокадите в програмата не дадоха особен резултат с оглед факта, че и двата български гранда имат само по 1 спечелена точка в своите надпревари.

Що се отнася до вътрешното първенство, „орлите“ са безкомпромисни на свой терен. Те имат 7 победи в 7 мача и голова разлика от 20:1. „Армейците“ пък могат да се похвалят с доста добър актив в гостуванията - 4 победи и 1 равенство и голова разлика от 11:5.

Жорди Кайседо и Пиерос Сотириу са двамата водещи голмайстори за своите клубове в момента. Еквадорецът им 8 попадения, докато кипърецът е с 6. Разликата обаче идва, когато погледнем хората по-назад в подреждането на тази класация. За тима от Разград по 5, 4 и 3 гола имат съответно Текпетей, Ману и Десподов, а за тима от София Йомов е най-близо с 3 попадения.

Сериозен конфликт се разрасна между административните фигури в двата лагера преди дербито. Главният мениджър на ЦСКА Алан Пардю даде интервю пред британски медии, в което твърди, че братя Домусчиеви в ролята си на собственици на Лудогорец са и праводържатели на телевизионното излъчване на българския шампион. В отговор президентът на „зелените“ Ангел Петричев го обвини в лъжа с публично оповестено писмо. Всъщност има истина в думите и на двамата, защото финансовите благодетели на „орлите“ в действителност държаха въпросните права, но в периода, когато бяха собственици на Nova Broadcasting Group. Медията обаче бе продадена през 2020 г. и тази връзка бе прекъсната.

Бившият вратар на Лудогорец Владо Стоянов прогнозира успех за своите доскорошни съотборници с 1 или 2 гола разлика, докато Христо Стоичков не пропусна да надъха ЦСКА преди големия мач.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини