Отидете към основна версия

948 5

Проучване сочи, че българинът обича спорта, но не и да го практикува

  • българия-
  • проучване

Оказва се, че по-малко от 1/4 от хората у нас практикуват някакъв спорт

Снимка: Shutterstock

Спортът в България е популярен, както по всяка вероятност сами се досещате, но последното проучване на „Тренд“ сочи, че само 23 на 100 от българите спортуват активно. 88% обаче са онези, които смятат, че е важно да сме физически активни, което подсказва за сериозно разминаване в мнението и практиката.

Най-разпространеният профил на българина-спортист е мъж между 15-29 години с високи доходи и жилище в София.

Цели 82% от сънародниците ни намират оправдание в липсата на време за физически активности, докато само 26 на 100 са онези, които признават за липса на мотивация. 10% пък оценяват спортът за прекалено скъпо занимание.

Забелязва се почти поравно разделение на хората, които смятат, че се хранят нормално и тези, които не. 9% не мога да се причислят към една от двете групи.

Неприятна е тенденцията, че над 2/3 българите над 60-годишна възраст дават лична оценка на здравето си, като „лошо“.

Само 12% от всички анкетирани споделят, че в момента практикуват някакъв вид спорт, докато цели 48% никога не са пробвали.

Държавните институции са посочени, като един от основните виновници спортът да не е широко достъпен из страната. Цели 62% смятат, че не се инвестират достатъчно публични средства, а 83 на 100 мислят, че са нужни повече вложения от сегашните.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини