Отидете към основна версия

2 511 27

УЕФА ни нанася жесток удар, ако България - Унгария не се изиграе на стадион "Христо Ботев" в Пловдив

  • уефа-
  • футбол-
  • българия-
  • унгария

В същото време Община Пловдив продължава да не дава зелена светлина за провеждане на двубоя с Унгария на "Колежа" в четвъртък

УЕФА може да нанесе мощен удар по българския футбол, ако евроквалификацията България - Унгария не се изиграе на стадион "Христо Ботев" в Пловдив. За това вече алармираха Христо Запрянов и Георги Иванов.

Правилата на УЕФА сочат, че най-тежкото наказание е, когато има държавна или Общинска намеса, която пречи на безпроблемното организиране на състезание под неговата егида и състезанието вече не е гарантирано.

При това положение българският футбол може да бъде изваден от структурите на УЕФА. Ако това се случи - нашият футбол ще отиде в шеста глуха.

В същото време Община Пловдив продължава да не дава зелена светлина за провеждане на двубоя с Унгария на "Колежа" в четвъртък.

Стадионът е лицензиран от УЕФА и вече прие домакинство с Иран, както и редица мачове от родното първенство.

Строителят на "Колежа" - Илиян Филипов, продължава да твърди, че мачът няма да се играе на стадион "Христо Ботев". Кметът на Пловдив - Костадин Димитров, пък сподели, че утре ще се вземе решение.

Всички замесени лица трябва да бъдат наясно, че европейската футболна централа е лицензирала съоръжението и му е дала разрешение за приемане на международни мачове. И още нещо - разпоредила е срещата да се играе на този стадион.

Именно поради тази причина от Футболната ни централа са заявили стадиона. Ако двубоят не се изиграе на посоченото място, то тогава има реална опасност УЕФА да отнеме лиценза на Българския футболен съюз, с което да удари жестоко по българския футбол.

Всички трябва да разберат, че на УЕФА няма да им мигне окото и ако не спазим разпорежданията, може да ни нанесе такъв удар, че футболът ни няма да може да се съвземе дълги години.

Затова Общината Пловдив трябва да се намеси незабавно и да реши абсурдната ситуация. Има нещо много сбъркано в цялата ситуация. За всеки един български град би трябвало да е удоволствие да приеме националния отбор на България. Силен или слаб, това е нашият отбор и нашите момчета. А ние се чудим как да ги изгоним.

Ето какъв е правилникът на УЕФА:

30.01. Ако асоциация откаже да играе или е отговорен за мач (включително дузпи), който не се играе, или не е игран изцяло, Контролът на УЕФА, Етичната и Дисциплинарната комисия декларират, че мачът е прекратен, поради притеснения на асоциацията. Още повече, ако обстоятелствата в съответния случай го налагат, Контролът на УЕФА, Етичната и Дисциплинарната комисия могат да приложат други дисциплинарни мерки, които се считат за подходящи на база притесненията на асоциацията, включващи дисквалификация от състезанието.

30.02 Контролът на УЕФА, Етичната и Дицсиплинарната комисия могат да приемат резултат, какъвто е към, когато мачът е бил спрян, ако резултатът от мача е бил в ущърб на асоциацията, отговорна за прекратяването на мача.

30.03 Ако асоциация бъде дисквалифицирана по време на състезанието, резултатите от всички нейни мачове се обявяват за невалидни и присъдените точки се отнемат.

30.04 Ако асоциация, която се е класирала за финалния турнир, не се състезава, администрацията на УЕФА може да я замени и ако е така, да реши коя асоциация да заеме нейното място според резултата, постигнат от асоциациите, елиминирани преди това.

30.05 Асоциация, която откаже да играе или е отговорна за това мачът да не се проведе, или да не се играе изцяло, губи всички права на плащания от УЕФА.

30.06 При получаване на мотивирано и добре документирано искане от засегнатата(ите) асоциация(и), администрацията на УЕФА може да определи размер на дължимата компенсация за финансови загуби.

Наказание

- Ако по мнение на асоциативния комитет, Членска асоциация допусне сериозно нарушаване на някои от тези правила или решения, направени по тях, асоциативният комитет трябва да накаже члена на Членската организация с незабавен ефект.

- Членска асоциация може по-специално да бъде суспендирана, ако държавните органи се намесят в нейните дела по такъв значителен начин, че:

а) може да не се смята, че е изцяло отговорен за организацията във връзка с въпроси, свързани с футбол на неговата територия.

б) не е способен да изпълнява задължителните си задачи качествено и по задоволителен начин.

в) безпроблемното организиране на състезание под неговата егида вече не е гарантирано;

г) не може да се осигури свободен избор на неговите ръководни органи или не може да се гарантира изцяло независим избор, или не могат да се назначат други ръководители.

Всяко отстраняване трябва да бъде внесено пред Конгреса за решение, за да се определи дали Член на Асоциацията трябва да бъде изключен, или наказанието да бъде премахнато. Ако Конгреса не вземе решение по този въпрос, наказанието трябва да бъде спряно.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини