Отидете към основна версия

960 14

България с участие на Игрите на номадите

  • казахстан-
  • номади-
  • игри-
  • българия-
  • участие

V-тите световни игри на номадите привлякоха над 2000 участници от 89 държави

На 13 септември завърши едно от най-големите културно-спортни събития през тази година – V-тите световни игри на номадите. Те се смятат за азиатския еквивалент на Олимпиадата, която наскоро се проведе в в Париж. Разликата е, че тук участниците се състезават в древни спортове, лов с хищни птици, дърпане на въже, конна стрелба с лък и други.

Макар и скромно – едва от 3-ма участника, България също се представи на това зрелищно събития. Деян Ангелов, Илиян Парушев и Константин Райков участваха в игрите в два вида борба – Казак куреш и Алъш куреш. При първата Деян Ангелов беше в категория до 66 кг., Илиян Парушев – до 74 кг. и Константин Райков – до 82 кг.

„Интересно им е и им допада на момчетата. Запалиха се и обмислят да тренират и се развиват в тези номадски спортове. Реално дойдоха малко в неведение, а правилата ги учеха в движение, но все пак показаха желание“, каза специално за ФАКТИ треньорът Стефан Иванов.

На Казак куреш Ангелов се би срещу киргистанец. Парушев срещу колумбиец, а Райков – срещу казак.

На Алъш куреш Ангелов се би срещу иранец, а Парушев – срещу таджикистанец.

„Тези два вида спортове са традиционни за средна Азия. Алъш куреша е типично киргизка борба, а Казак куреш си е казашка“, пояснява Иванов.

Облеклото при Казак куреш наподобява кимоно, но с къси ръкави и с къси шорти. Захваща се както при джудото за кимоното. Може да се хваща от колана надолу, да спъваш, да подсичаш. При Алъш куреша се държи само поясът, ако се пусне пояса има точка за противника.

Интересни спортове, но нетрадиционни. Има типични техники, които трябва да ги знаеш и да се пазиш от тях. Има тънкости при борбата. Неща, които някои трябва да ти обясни“, казва Иванов. На въпрос колко време са имали българските участници за подготовка, той отговори, че едва 15 дни. Всичко е станало малко случайно и затова времето за подготовка е било малко. Необходимо е участието на България на подобни световни състезания да се организира с участието на държавата.

„Тези спортове ги имаме и трябва да се популяризират, защото това са традиции. Всеки във времето си е бил номад, а ние българите сме си били още от времето на траките“, каза Иванов.

Българите, освен в борба, могат да се развиват и в стрелба с лък, мас рестлинг, дърпане на въже и други.

Относно организацията на събитието Иванов, каза, че е на много високо ниво. Вижда се, че са инвестирани значителни средства. Астана, която беше домакин на събитието, буквално беше брандирана със слогана на игрите – като се започне от улиците и се стигне до вътрешните пространства в обществени сгради и търговски центрове.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини