16 Септември, 2024 11:11 915 14

България с участие на Игрите на номадите

  • казахстан-
  • номади-
  • игри-
  • българия-
  • участие

V-тите световни игри на номадите привлякоха над 2000 участници от 89 държави

България с участие на Игрите на номадите - 1

На 13 септември завърши едно от най-големите културно-спортни събития през тази година – V-тите световни игри на номадите. Те се смятат за азиатския еквивалент на Олимпиадата, която наскоро се проведе в в Париж. Разликата е, че тук участниците се състезават в древни спортове, лов с хищни птици, дърпане на въже, конна стрелба с лък и други.

Макар и скромно – едва от 3-ма участника, България също се представи на това зрелищно събития. Деян Ангелов, Илиян Парушев и Константин Райков участваха в игрите в два вида борба – Казак куреш и Алъш куреш. При първата Деян Ангелов беше в категория до 66 кг., Илиян Парушев – до 74 кг. и Константин Райков – до 82 кг.

„Интересно им е и им допада на момчетата. Запалиха се и обмислят да тренират и се развиват в тези номадски спортове. Реално дойдоха малко в неведение, а правилата ги учеха в движение, но все пак показаха желание“, каза специално за ФАКТИ треньорът Стефан Иванов.

На Казак куреш Ангелов се би срещу киргистанец. Парушев срещу колумбиец, а Райков – срещу казак.

На Алъш куреш Ангелов се би срещу иранец, а Парушев – срещу таджикистанец.

„Тези два вида спортове са традиционни за средна Азия. Алъш куреша е типично киргизка борба, а Казак куреш си е казашка“, пояснява Иванов.

Облеклото при Казак куреш наподобява кимоно, но с къси ръкави и с къси шорти. Захваща се както при джудото за кимоното. Може да се хваща от колана надолу, да спъваш, да подсичаш. При Алъш куреша се държи само поясът, ако се пусне пояса има точка за противника.

Интересни спортове, но нетрадиционни. Има типични техники, които трябва да ги знаеш и да се пазиш от тях. Има тънкости при борбата. Неща, които някои трябва да ти обясни“, казва Иванов. На въпрос колко време са имали българските участници за подготовка, той отговори, че едва 15 дни. Всичко е станало малко случайно и затова времето за подготовка е било малко. Необходимо е участието на България на подобни световни състезания да се организира с участието на държавата.

„Тези спортове ги имаме и трябва да се популяризират, защото това са традиции. Всеки във времето си е бил номад, а ние българите сме си били още от времето на траките“, каза Иванов.

Българите, освен в борба, могат да се развиват и в стрелба с лък, мас рестлинг, дърпане на въже и други.

Относно организацията на събитието Иванов, каза, че е на много високо ниво. Вижда се, че са инвестирани значителни средства. Астана, която беше домакин на събитието, буквално беше брандирана със слогана на игрите – като се започне от улиците и се стигне до вътрешните пространства в обществени сгради и търговски центрове.

България с участие на Игрите на номадите

България с участие на Игрите на номадите

България с участие на Игрите на номадите

България с участие на Игрите на номадите

България с участие на Игрите на номадите


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00001

    2 1 Отговор
    То нокой не чул за такива световни олимпийски игри в Астана, но са много рекламирани ввъв Факти, и посланието е ясно мястото на Българите е при номадите в Средна Азия.
  • 2 честен ционист

    1 0 Отговор
    Ну что пацаны, как игра?
  • 3 Сухия

    2 1 Отговор
    И какво правят представители на Бъглгария на събор на номади?

    Или понеже има теория, че прабългарите може би били номади (понеже не е доказано)?

    Коментиран от #5, #7, #8

  • 4 Сухия

    2 1 Отговор
    Това е активно мероприятие на някоя служба. Вижте даже са ги накарали и някакви традиционни шапки да насоят. Смешници.

    Коментиран от #6

  • 5 честен ционист

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сухия":

    Да не би да си бил уседнал, след като не можеш да назовеш родата си до 5-то колено?

    Коментиран от #10

  • 6 честен ционист

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сухия":

    Ти папаха ли искаш да носят?
  • 7 Доказана е безспорно

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сухия":

    Другото което опитвате да внушите не е доказано 😉

    Коментиран от #11

  • 8 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сухия":

    Ми по твоята логика не трябва и шах да играем и табла и карате и .....и...и....и...

    Коментиран от #12

  • 9 Сандо

    1 2 Отговор
    И къде номадстват тия български номади?Поне каракачани от Балкана да бяха пратили.То май толкова сме номади,колкото и франкофони - за някои е важно просто да ни наврат някъде,току виж някой келепир се завъртял.
  • 10 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Приятелю някой хора могат. Зависи какви са били предците ти и дали някой ги е запомнил с нещо та да можеш да ги откриеш. Примерно основателя на моя род са го запомнили с това че е въвел традицията да се скъсяват турците с една глава, за синът му също знам щото и той е бил верен на традицията и така е било при следващите 20 поколения от родът ми.

    Коментиран от #14

  • 11 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Доказана е безспорно":

    Напротив приятелю през 6 век един римски писател написал за българите следното: "следват българите те имат градове след тях са аланите те имат два града" схвана ли разликата българите имат много градове а аланите само два. Чуднички номади ще да са били тези българи имащи градове (пример за хуните никой не е писал че са имали градове). После българите идват на балканите и ?!?;?!?! започват да строят градове Плиска, Преслав, Мадара и т.н. градове които по нищо не приличат на старите гръцки и римски градове но пък са точно копие на градовете от където идват българите. Но да оставим градовете може да са се научили от съседите да ги строят. Но където и да отидат да живеят винаги е планинска местност Кавказ, България, планината Булгерия в Италия, околностите на езерото Ван и т.н. единственото изключение е Волжка България но там просто няма планина но затова пък има богат търговски път, опа сега за търговията така наречените номади имали стотици занаяти и майстори на едни даже им викали книгчии (сети се сам защо). Въобще много странни номади са били или всъщност не са били. През XIX век за тях се е знаело малко или почти нищо освен че са имали силна конница и няколко учени глави го измислили щом яздят значи са номади(и така от развит културен народ направили диво племе). После дошло съветското време и не вървяло българите да бъдат по цивилизовани от славяните (които били още на ниво родови общини) и се почнало създали какви ли не теории за произхода на българите
  • 12 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Приятелю тук става въпрос за световни игри на номадските народи по точно на номадите от Средна Азия. Цялата галимация няма нищо общо със спорта потомци на номади се събират за да си припомнят номадското минало на предците си като си поиграят на номади.
  • 13 Тото 1 и Тото 2

    0 0 Отговор
    Ще направят ли и ТИКВЕНИ игри ?
    Със състезания по Пълнене на Чекмеджета , Изчукване на Манекенки , Биене на Дузпи , Пребоядисване според изгодата , Даряване на къщи в Барса , Ремонти на нови Пътища ?
  • 14 Само това ли?

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Роко":

    Примерно да е построил училище, църква или нещо друго? Да е написал книга или да е открил нещо в науката? В смисъл да има успехи в интелектуалното поприще, м? Не, както и предполагах. С една дума дивак, Ами то и на номадските игри няма да те допуснат.