Отидете към основна версия

8 Ноември, 2014 11:54, обновена 8 Ноември, 2014 11:54 19 121 9

Volkswagen слага тъчпад на волана

  • volkswagen-
  • vag-
  • audi

През следващите пет години автомобилите на VAG ще започнат да се оборудват със сензорни панели на волана и камери за "умно" заснемане на пътуването, съобщава Autocar. Благодарение на тъчпадовете в периферията на кормилото водачите ще могат да контролират различни функции на бордовата електроника, без да свалят ръце от него. В момента аналогични устройства се монтират на централния тунел на моделите на Audi.

Немският производител планира да създаде облачна услуга Smart Accessories, която свързва автомобила и аксесоари за активен отдих като велосипед или дъска за сърфинг, превозвани на покрива. Ако те бъдат откраднати, собственикът ще получава съобщение на смартфона си.

Volkswagen смята да "научи" колите си да снимат с камери GoPro. Те ще правят по три хиляди кадъра на час, а изображенията ще се съхраняват на твърд диск с вместимост 32 GB. Системата ще избира самостоятелно най-удачните фотографии, за да спести на водача нуждата да отсява заснетия материал.

Инженерите на VAG работят и по внедряването на автопилота Traffic Jam Pilot, който използва камери, лазерни и ултразвукови сензори за автономно управление в задръстване със скорост до 64 км/ч и изпреварване. Системата ще дебютира през 2016 г. с новото поколение на флагманския седан Audi A8, а след това ще бъде достъпна за всички автомобили на концерна до Golf. Тогава ще се състои и премиерата на функцията за автоматично паркиране, която позволява на водача да извършва маневри с колата извън нея чрез смартфон.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини