Отидете към основна версия

9 326 8

Нова система слага край на даунсайзинга?

  • general motors-
  • tula technology-
  • dynamic skip fire

Системите за изключване на част от цилиндрите на двигателя при по-ниски натоварвания стават все по-популярни. Подобни разработки за пестене на гориво се монтират на автомобилите на Audi, Volkswagen, Chrysler, Dodge, Jeep, Honda и Bentley, а в скоро време могат да се завърнат и в продукцията на General Motors.

Технологията Dynamic Skip Fire е дело на малката калифорнийска компания Tula Technology, в която GM инвестира преди три години заедно със Sequoia Capital, Sigma Partners и Khosla Venture. Системата работи на различен принцип от познатите в момента аналози.

Вместо да изключва цял комплект цилиндри, електрониката на DSF оценява моментната нужда от въртящ момент и въз основа на информацията от различните датчици взема решение кой конкретен цилиндър да остави без искра и горивна смес.

Резултатите от проведени тестове с 4-, 6- и 8-цилиндрови двигатели показват, че благодарение на избирателното изключване на цилиндри може да се постигне икономия на гориво до 15%. От GM не се ангажират със срокове, но твърдят, че монтирането на Dynamic Skip Fire на бензиновите им мотори може да започне съвсем скоро.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини