Отидете към основна версия

7 592 18

BMW инжектира вода в двигателя на 1er

  • bmw-
  • 1er-
  • воден инжекцион

Прототип с директно впръскване на вода в двигателя предвещава скорошно внедряване на технологията в серийните модели на BMW. Системата повишава мощността на мотора, намалява разхода на гориво и редуцира вредните емисии.



Експерименталната "единичка" има 1.5-литров трицилиндров турбоагрегат, развиващ 218 к.с. Водата се впръсква във всмукателния колектор, снижавайки температурата на запалване с 25 градуса по Целзий. Така се намалява нуждата от големи количества гориво при високи натоварвания и икономичността се подобрява с 8%.



Впръскването на вода увеличава налягането в нагнетателя и съдържанието на кислород в сместа, с което мощността и въртящият момент на двигателя нарастват с 10 на сто. Степента на сгъстяване се повишава от 9.5:1 до 11.0:1, а допълнителният охлаждащ ефект намалява термичното натоварване върху клапаните, цилиндрите, катализатора и турбокомпресора.



От BMW отбелязват, че прототипът има и нова система за попълване на запаса от вода, която елиминира нуждата от ежедневно доливане. Течността се набавя от конденза, образуван при работата на климатика.



Това не е първият двигател на BMW, снабден със система за впръскване на вода. Баварците показаха такъв мотор през февруари с обновената кола на сигурността за сезона от сериите MotoGP. M-четворката обаче нямаше функция за автоматично попълване на петлитровия резервоар за вода.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини