Отидете към основна версия

1 623 0

Индустриални багрила от Ешерихия коли

  • багрило-
  • индигоидин-
  • ешерихия коли

В съвременната текстилна индустрия обикновено се използват синтетични бои, които са изключително токсични и влияят пагубно върху околната среда. Ето защо с всяка изминала година расте търсенето на по-безвредни и по възможност естествени алтернативи. Учени от щатския университет в Юта са успели да получат именно такова багрило от иначе опасните бактерии Ешерихия коли.

Оказва се, че микроорганизмът произвежда пигмента индигоидин. В естествени условия количествата му са много малки. За да получат багрило, подходящо за индустриални цели, учените са променили гена, който отговаря за отделянето на пигмента.

Полученият по този метод индигоидин се подлага на обработка и пречистване, след което става напълно безопасен дори за оцветяване на хранителни продукти, напитки и козметика. Технологията вече е патентована и в момента се проучват възможностите за внедряването ѝ в различни браншове на индустрията.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Англичани правят бензин от тор

    Учени от университета в Ексетър в Югозападна Англия откриха щам на бактерията Ешерихия коли, която създава бензин. Горивото е структурно идентично ...
    30.04.2013
    2 742
    2