Last news in Fakti

26 Февруари, 2016 13:39 1 620 0

Индустриални багрила от Ешерихия коли

  • багрило-
  • индигоидин-
  • ешерихия коли
Индустриални багрила от Ешерихия коли - 1

В съвременната текстилна индустрия обикновено се използват синтетични бои, които са изключително токсични и влияят пагубно върху околната среда. Ето защо с всяка изминала година расте търсенето на по-безвредни и по възможност естествени алтернативи. Учени от щатския университет в Юта са успели да получат именно такова багрило от иначе опасните бактерии Ешерихия коли.

Индустриални багрила от Ешерихия коли

Оказва се, че микроорганизмът произвежда пигмента индигоидин. В естествени условия количествата му са много малки. За да получат багрило, подходящо за индустриални цели, учените са променили гена, който отговаря за отделянето на пигмента.

Индустриални багрила от Ешерихия коли

Полученият по този метод индигоидин се подлага на обработка и пречистване, след което става напълно безопасен дори за оцветяване на хранителни продукти, напитки и козметика. Технологията вече е патентована и в момента се проучват възможностите за внедряването ѝ в различни браншове на индустрията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА