30 Април, 2013 09:37 2 722 2

Англичани правят бензин от тор

  • ешерихия коли-
  • бактерия-
  • бензин-
  • тор

Учени от университета в Ексетър в Югозападна Англия откриха щам на бактерията Ешерихия коли, която създава бензин. Горивото е структурно идентично с това, което се продава на бензиностанциите.

Бактерията се храни с глюкоза от растително сирене и отделя бензин. В момента изследователите проучват как доведат процеса до индустриални мащаби. Следващата стъпка ще бъде приспособяването на бактерията към хранене с по-евтина суровина - например тор.

Развойният отдел на нефтодобивния гигант Shell вече е запознат с научния пробив и финансира изцяло проекта. Шегобийци вече се надяват, че возилата, които използват новия вид бензин, няма да миришат на конюшня.

Опити за синтезиране на бензин от бактерии са правени и в миналото. Макар че някои се увенчават с успех, получените горива така и не влизат в употреба, тъй като детайлите на двигателя се замърсяват бързо с различни налепи и нагари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
  • 2 Jordan Mihov

    0 0 Отговор
    Стига бе преди не знам колко години българин беше направил кола да се задвижва с вода ... и какво стана ? ? ? ? Не го оцениха той почина и всичко замина с него ....