Отидете към основна версия

25 798 27

Goodyear измисли кълбовидни гуми

  • goodyear-
  • eagle-360-
  • автомобилни гуми-
  • женева 2016

Прототип на автомобилни гуми със сферична форма е една от атракциите на щанда на Goodyear на изложението в Женева. От американската компания смятат, че с Eagle-360 може да се оборудват безпилотните коли на бъдещето.

Според замисъла на инженерите "напечатаните" на триизмерен принтер гуми ще се прикрепят към шасито на автомобила по метода на магнитната левитация без да влизат в контакт с елементи от конструкцията. Във всяко колело ще има вграден електромотор и акумулатор, а празното пространство ще бъде запълнено с армиран пенопласт.

Грайферът на кълбообразните гуми напомня структурата на мозъчен корал. Хаотичният на пръв поглед рисунък на протектора превръща Eagle-360 в идеално решение за конструкция, която може да се върти във всички посоки. Кухините по повърхността съдържат специален материал, подобен на естествена гъба, който абсорбира водата и омеква в случай на нужда от по-добро сцепление.

Сферичните гуми ще се въртят около собствения си център и ще се адаптират самостоятелно за различните атмосферни условия. При движение по суха настилка централният канал в протектора ще застана перпендикулярно на посоката на движение. При дъжд гумите ще се завъртат успоредно, за да могат да отвеждат по-ефективно водата от грайфера.

Във всяко колело ще се монтират специални датчици, които ще отчитат степента на сцепление в реално време. Информацията ще се изпраща към контролен модул в електрониката на безпилотния автомобил, който ще избира сам оптималната скорост.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини