Last news in Fakti

4 Март, 2016 10:32 25 794 27

Goodyear измисли кълбовидни гуми

  • goodyear-
  • eagle-360-
  • автомобилни гуми-
  • женева 2016
Goodyear измисли кълбовидни гуми - 1

Прототип на автомобилни гуми със сферична форма е една от атракциите на щанда на Goodyear на изложението в Женева. От американската компания смятат, че с Eagle-360 може да се оборудват безпилотните коли на бъдещето.

Според замисъла на инженерите "напечатаните" на триизмерен принтер гуми ще се прикрепят към шасито на автомобила по метода на магнитната левитация без да влизат в контакт с елементи от конструкцията. Във всяко колело ще има вграден електромотор и акумулатор, а празното пространство ще бъде запълнено с армиран пенопласт.

Goodyear измисли кълбовидни гуми

Грайферът на кълбообразните гуми напомня структурата на мозъчен корал. Хаотичният на пръв поглед рисунък на протектора превръща Eagle-360 в идеално решение за конструкция, която може да се върти във всички посоки. Кухините по повърхността съдържат специален материал, подобен на естествена гъба, който абсорбира водата и омеква в случай на нужда от по-добро сцепление.

Goodyear измисли кълбовидни гуми

Сферичните гуми ще се въртят около собствения си център и ще се адаптират самостоятелно за различните атмосферни условия. При движение по суха настилка централният канал в протектора ще застана перпендикулярно на посоката на движение. При дъжд гумите ще се завъртат успоредно, за да могат да отвеждат по-ефективно водата от грайфера.

Във всяко колело ще се монтират специални датчици, които ще отчитат степента на сцепление в реално време. Информацията ще се изпраща към контролен модул в електрониката на безпилотния автомобил, който ще избира сам оптималната скорост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plodviv

    2 0 Отговор
    Къде ще е резервната гума?

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Иван

    2 0 Отговор
    Като мине през някой прелез, ще залепнат за релсите и хубавата кола ще остане без гуми, да не говорим за нашите пътища. Интересна идея, но не за нашата действителност.
  • 3 dhcp

    3 0 Отговор
    Мен ми е интересно тея на кви хапчета са били като са ги мислили.

    Коментиран от #16

  • 4 ЦЕНА

    2 0 Отговор
    И колко ойро ще струва една гума. Колкото 2 цели автомобила. Или ще е пак само за милиардерите "визионери".
  • 5 Аlexi

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Plodviv":

    В портмонето ти или в джоба ти, ако нямаш си купи, препоръчително е. Простата логика, която понякога липсва, показва че щом гумите са направени с пълнеж от армиран пенопласт, то няма въздух под налягане и гумата не може да се спука. Предполага се че докато се доразвие тази технология гуми/автомобил за тях, пътищата ще са перфектни, а може и да са от фотоволтаични панели както имаше една статия.
    Интересното в случая са шарките на гумата напомнящи мозъчни гънки, имам чувството че са вземали гънки от България за прототипите на гумата, имайки в предвид, множеството тъпи коментари във Факти.бг

    Коментиран от #18

  • 6 Румен Янев

    1 2 Отговор
    Чао шарнири...носачи...стаб-щанги...лагери...полуоски...Кеф за всички с френски каруци !!!Viva goodyear
  • 7 Румен Янев

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Plodviv":

    Резервната ще е сферична "патерица"......
  • 8 Ненормален

    4 0 Отговор
    Тези гуми имат големи рискове за употреба, защото теоретично ако купето се отблъсква от тях само на магнитно поле, при много остро и силно сътресение от неравност по пътя, няма сигурност, че няма да се ударят в корпуса на колата. Каквото и силно да е това магнитно поле, гумата ще се набие в калника и ще настъпят катастрофални повреди опасни и за пътуващите. До този момент няма машинария използваща чисто магнитно поле като механизъм. което да е успешно внедрено в живота на хората, остават все екпериментални проекти, защото не могат да гарантират безопасност...

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Пейчо

    1 0 Отговор
    А газовата бутилка ще може ли да се събере в някоя от гумите? А дали може 4 газови за максимален пробег?
  • 10 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ненормален":

    Пропускаш Маглев влаковете, най-бързите влакове в света. Те нямат допир до линията и затова развиват подобни скорости, понеже няма триене, а носене над релсите. Досега не е имало инцидент с Маглев влак, въпреки че развиват над 500км/ч.
    Има си начин, но това действително не е за простолюдието, а по-скоро някакъв екстравагант, който ще е много скъп и близките 20г няма да го направят.
  • 11 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ненормален":

    Във Франция най-проспериращата жп-компания е държавната TGV, чиито влакове се движат на принципа на магнитната левитация (в чичко Гугъл го изписвай "маглев"). Фирмата е конкурент по цини и време за придвижване на авиокомпаниите от 100 до 300 км. разстояние. Генерира милиарди печалба.
    В Япония преди 1 година влак на магнитна левитация достигна световен рекорд от 603 км/ч. има клипове, изгледай ги. И в Япония се возят на маглев масово.

    Коментиран от #12, #22

  • 12 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "mediator37":

    Говориш глупости на търкалета , и в Япония и във Франция влаковете са си нормални с колела и захранване от кабелна мрежа като нормалните , сега няма да ти обяснявам разликите . Единствения маглев влак в масова експлоатация е в Шанхай до аерогарата , останалото са малки експериментални трасета , които не се ползват за пътници .
  • 13 onq s konq

    2 2 Отговор
    Хубава работа!Аз дадох маса пара да си стегна ходовата час на колата а то ше се окаже че било излишно!!!А валяците за които дадох толкова пари какво да ги правя???

    Коментиран от #14, #19

  • 14 опсмопсус

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Бъдещето е в Маглев!Но нарочно не го развиват, иначе петрола какво да го правят?

    Ама нали бе ен ве то не се ремонтирало бе!
    Я си провери турбото от Мицубиши ли е?
  • 15 Бат Саше

    1 0 Отговор
    От мислене на щуротии, са "открили" колелото за втори път. Не знам само площта на сцепление със земята дали ще е повече от 4 квадратни сантиметра(В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ), с тази сферична форма. Много ще е стабилна. Сега да направят и зимна гума...
  • 16 Роман Ценов

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "dhcp ":

    И на мен.
  • 17 tehnik

    1 0 Отговор
    като се замисля съвсем малко-за буксуване -идеална ,за кормуване до първия завой
  • 18 Plodviv

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Аlexi":

    Както се казва в подобни случаи: "И един мармот завива шоколада"...
  • 19 БУК

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Ти не се обаждай! Само та подковават и си готов. Ще ти дам аз едни валяци по пръхтящата глава.
  • 20 Някой си

    0 1 Отговор
    Ъ??? Кълбовидни гуми??? Пийте си редовно хапчета!
  • 21 Ненормален

    0 0 Отговор
    Влак да, но релсите са гладки, а по дупките по улиците?!? как ще гарантират същото?
  • 22 Ненормален

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "mediator37":

    Влак да, но релсите са гладки........... и колко опорни точки са, колко колела са дали са 4?, та релсите са гладки, ами по дупките по улиците?!? как ще гарантират същото?
  • 23 nikoi

    0 0 Отговор
    така са говорили и на първия, който е казал, че земята е кръгла
  • 24 nikoi

    0 0 Отговор
    До коментар #20 от Някой си
    "Ъ??? Кълбовидни гуми??? Пийте си редовно хапчета!"


    така са говорили и на първия, който е казал, че земята е кръгла
  • 25 Майтапер

    0 0 Отговор
    А вие знаете ли как се нарича година, в края на която можете да си направите такава гума от презервативите които сте използвали?
    GOODYEAR!
  • 26 тттттт

    0 0 Отговор
    няма да можем да качваме по бордюрите,тротоарите хаха.
  • 27 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    То е ясно че рано или късно всяка фантастика става реалност ("I Robot") http://goo.gl/ZFmPw2