Отидете към основна версия

5 350 6

Нова батерия издържа с дни и се зарежда за секунди

  • суперкондензатор-
  • батерия-
  • акумулатор

Учени от Университета на Цетрална Флорида (UCF) са създали суперкондензаторен акумулатор, който работи като нов дори след 30 000 цикъла на заряд и разряд и издържа 20 пъти по-дълго време от традиционните йон-литиеви батерии. Според специалистите изобретението има потенциала да промени из основи експлоатационните характеристики на преносими устройства като телефони и таблети.

Суперкондензаторите могат да се зареждат изключително бързо, тъй като съхраняват електричеството статично на повърхността на материала, а не използват химически реакции като традиционните батерии. Това означава, че за направата им са достатъчни "двуизмерни" листове с голяма площ, способни да задържат множество електрони. Повечето разработки в тази сфера (включително на създателя на електромобили Хенрик Фискер) обаче залагат на скъпи материали като графен.

Според Йен "Ерик" Дзюн от UCF такъв подход е неефективен. Графенът се съчетава трудно с други материали, използвани в суперкондензаторите. Ето защо екипът от Флорида е решил да "увие" 2D метални листове (TMD) с дебелина от едва няколко атома около свръхпроводникови нанонишки. Така електроните "прескачат" бързо от ядрото към обвивката.

Разработката все още не е готова за серийно производство, но изглежда изключително обещаващо, тъй като превъзхожда в пъти съществуващите материали като енергийна плътност и циклична стабилност. В момента екипът от UCF очаква патент за суперкондензатора си. Учените смятат, че технологията позволява производство на надеждни батерии за електромобили, които могат да се зареждат за секунди, а в по-далечен план и решения за консервиране на енергия за дома с потенциала да намалят драстично нуждата от въглеводородни изкопаеми.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини