Отидете към основна версия

4 685 9

Тоталитарен таблет от Северна Корея

  • woolim-
  • hoozo-
  • таблет

В изолираната от света Северна Корея по неофициални оценки има около 7 000 интернет потребители. Те могат да сърфират в затворена мрежа с устройства със специална версия на операционната система Linux, наречена "Червена звезда".

Таблетът Woolim, демонстриран на световния конгрес на хакерите, работи под модифициран Android, Отказва да възпроизвежда вражески медийни файлове, следи действията на ползвателя и служи за пропагандна платформа. Върви с ръководство за потребителя в PDF формат, предварително заредена идеологическа литература, френски, руски и китайски речник, както и "покорейчена" версия на Angry Birds. Woolim може да се включва към местния интернет и телевизия, но модули Bluetooth и Wi-Fi предвидливо липсват.

Потребителят може да отваря само определен тип файлове - например текстове и HTML страници, както и да снима. При стартирането на всяко приложение системата прави скрийншот, който не може да се изтрие.

Woolim се произвежда от китайската компания Hoozo по поръчка на севернокорейското правителство. Таблета могат да си позволят само заможни жители на комунистическата държава, тъй като цената от $170-220 е далеч над възможностите на обикновените хора.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини