Отидете към основна версия

27 665 38

Турбокомпресор на всеки цилиндър

  • турбокомпресор-
  • принудително пълнене-
  • двигателостроене

Бивш инженер на Ford предлага система за индивидуално принудително пълнене на всеки цилиндър в двигателите с вътрешно горене, съобщава Car and driver. Според Джим Кларк, отговарял за разработката на 6- и 8-цилиндровите мотори на Синия овал, смята, че разполагането на индивидуални турбокомпресори в максимална близост до изпускателния колектор е ключ към повишаването на ефективността на агрегата.

"В стандартния двигател между дроселовата клапа и всмукателните клапани има колектор, чийто обем е съпоставим с кубатурата на цилиндрите. Запълването му с въздух изисква известно време", обяснява Кларк. По думите му индивидуалните турбокомпресори могат да помогнат това да става доста по-бързо, създавайки максимален въртящ момент почти мигновено.

От Сar and driver уточняват, че разработката на Кларк все още има само теоретичен характер и не е доказала ефективността си с работещ прототип. Освен това конструкторът не коментира финансовата страна на въпроса. Турбокомпресорът съставлява 5-10% от цената на двигателя и увеличаване на броя на нагнетателите би оскъпило както производството, така и поддръжката.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини