Отидете към основна версия

3 411 5

Коледната украса влошава разхода

  • коледа-
  • украса

Коледната украса, която някои шофьори поставят на колите си, влошава разхода на гориво, сочи изследване на General Motors. Американският концерн изпробва в аеродинамичен тунел различни празнични украшения върху консумацията на гориво, за да установи как влияят на икономичността, съобщава The Detroit Free Press.

Еленските рога и червения нос на Рудолф на предницата се скъсяват разстоянието, което може да бъде изминато с един галон (3.78 литра), с една миля (1.6 км). Коефициентът на въздушно съпротивление пък се увеличава с 3%.

Коледната панделка влияе още по-зле на разхода. Закачена на покрива, тя скъсява пробега с един галон с 3.5 мили (5.6 км). Обтекаемостта на каросерията пък спада с 15%.

Най-голям негативен ефект върху икономичността на колата оказва елхата на покрива. Тя увеличава разхода на гориво с 30% и влошава обтекаемостта с цели 70%. Насрещният вятър бута назад коледното дръвче със сила от 40 кг.

Отрицателно влияние оказва и коледният венец, закачен на радиаторната решетка. Разходът на гориво не зависи от него, но намаления приток на въздух може да влоши охлаждането на двигателя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини