17 Декември, 2017 11:17 3 393 5

Коледната украса влошава разхода

  • коледа-
  • украса

Коледната украса, която някои шофьори поставят на колите си, влошава разхода на гориво, сочи изследване на General Motors. Американският концерн изпробва в аеродинамичен тунел различни празнични украшения върху консумацията на гориво, за да установи как влияят на икономичността, съобщава The Detroit Free Press.

Еленските рога и червения нос на Рудолф на предницата се скъсяват разстоянието, което може да бъде изминато с един галон (3.78 литра), с една миля (1.6 км). Коефициентът на въздушно съпротивление пък се увеличава с 3%.

Коледната панделка влияе още по-зле на разхода. Закачена на покрива, тя скъсява пробега с един галон с 3.5 мили (5.6 км). Обтекаемостта на каросерията пък спада с 15%.

Най-голям негативен ефект върху икономичността на колата оказва елхата на покрива. Тя увеличава разхода на гориво с 30% и влошава обтекаемостта с цели 70%. Насрещният вятър бута назад коледното дръвче със сила от 40 кг.

Отрицателно влияние оказва и коледният венец, закачен на радиаторната решетка. Разходът на гориво не зависи от него, но намаления приток на въздух може да влоши охлаждането на двигателя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиси

    13 4 Отговор
    Някой батки и мъжленца мрат към целогодишните си постоянни рога да добавят и едни коледни на колата и да се развяват достолепно с тях из града ;)))

    Коментиран от #3

  • 2 Иван Господинов

    12 2 Отговор
    Добре че поне някой от идиотите се обозначават с рогца и червен нос а кифлите с мигли на фаровете. Така поне е ясно че тоя трябва да го обикаляш отдалеч
  • 3 МАК

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сиси":

    Рогата вдигат мищността със 100 коня отгоре затова ги слагат !! :)))))
  • 4 Morgoth

    1 0 Отговор
    В градска обстановка, където се слагат тези украси скоростта е ниска и съответно съпротивлението. Разликите в разхода са пренебрежими.
    Извънградско трябва да се свалят не само заради разхода, но и заради вероятността да се откачат, да ги загубиш или да направят някоя беля.
    Иначе рогата бяха интересни когато се появиха за пръв път, сега са вече скучи, а червения нос е направо тъпня.

    Коментиран от #5

  • 5 JEEP

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Morgoth":

    Абсолютно вярно и точно казано. От мен +
    Само да добавя, че писането и четенето на такива глупости води до рязко увеличаване на разхода на мозъчни клетки, а някои карат на резерва вече.