Отидете към основна версия

27 786 11

Как и кога се проверява спирачна течност?

  • спирачна течност-
  • federal-mogul-
  • проверка-
  • смяна
Снимка: Shutterstock

Добре известно е, че спирачните компоненти са едни от най-важните елементи по отношение на безопасността на превозното средство. Поради тази причина е от съществено значение да се знае как и кога да се подменят те. Има няколко критични за безопасността компоненти, които често пъти се пренебрегват.

Спирачната течност е един от най-лесните за смяна компоненти на спирачната система и един от най-игнорираните от водачите. Препоръчително е проверка да се прави на всеки две години поради свойството на течността да абсорбира влага, което на свой ред повлиява представянето. Как обаче се проверява качеството на спирачната течност.

Разпространените тестери тип "химикалка" не са напълно надеждни, тъй като те анализират предимно състоянието на спирачната течност, измервайки само проводимостта й. По-скъпите варианти, като например тестерите Ferodo успяват да трансформират процедурата и осигуряват надеждни резултати. Тези тестери измерват директно точката на кипене чрез сгорещяване на течността и генерират повторяеми резултати.

Един от главните проблеми на спирачната течност е т.нар. "въздушни мехурчета". Те влошават качеството на течността. Необходимо е голямо внимание, в случай че спирачната течност трябва да бъде сменена, както по отношение на процеса на проверка и смяна, така и по отношение на избора на течност. Принципно от Federal-Mogul, например не препоръчват употребата на привидно евтини решения, просто защото не са ефикасни.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини