Отидете към основна версия

3 265 12

Забраниха на SpaceX да излъчва изстрелвания на живо

  • spacex-
  • национална агенция за океански и атмосферни изследвания-
  • noaa-
  • забрана-
  • изстрелване

Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) разпореди проверка на фотографските материали и видеозаписи от полетите на ракети на SpaceX през последните 8 години. Според NOAA компанията на Илон Мъск системно е нарушавала американското законодателство за космическа дейност.

Закон от 1992 г. въвежда задължителен лиценз за публикуването на фото- и видеоматериали, заснети в околоземна орбита и регулира свободното производство на ракети и спътници. Целта е ограничаване на заплахата от шпионаж. Според NOAA SpaceX не е имала право да показва снимки и видеозаписи от космоса без разрешение.

Агенцията се е самосезирала за нарушенията след изстрелването на Falcon Heavy с електромобила на Мъск Tesla Roadster. Прякото излъчване на полета е проследено от 2.5 млн. зрители, а клипът най-вероятно ще стане най-популярното видео на технологична тематика в YouTube с 25 млн. гледания. Заради забраната на NOAA следващото изстрелване на Falcon 9 не бе излъчвано на живо.

След предупрежденията SpaceX е кандидатствала за лиценз, но процедурата отнема до 120 дни и скоро изстрелванията няма да бъдат излъчвани на живо в YouTube. Независими експерти обаче коментират, че качеството на видеоматериалите от полетите на компанията не позволява различаването на никакви обекти на Земята и от NOAA просто се престарават.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини