Отидете към основна версия

13 545 56

Tesla се запали 6 дни след катастрофа

  • tesla-
  • model x-
  • катастрофа-
  • инцидент-
  • пожар-
  • батерия-
  • акумулатор

Батерията на Tesla Model X се е възпламенила безпричинно шест дни след катастрофа на магистрала 101 в Калифорния на 23 март, съобщава KTVU 2. При удара и последвалия пожар загина 38-годишният шофьор на електрическия кросоувър.

Пристигналите на местопроизшествието огнеборци загасили пламъците за броени минути, но акумулаторите на "тѐслата" се самозапалвали неколкократно през следващата седмица. "Батерията продължи да се нагрява, въпреки че я бяхме охладили. Не разполагаме със средства, с които да се справим с практически унищожен акумулатор", коментира началникът на противопожарната команда в Маунтин Вю Хуан Диас.

"Шест дни по-късно температурата в батерията се повиши до точката на горене. Колата пламна отново. В нея се съхранява енергия, която е меко казано неконтролируема", разказва Диас.

Подобно на много други електромобили, Model X е снабден с прекъсвач, който позволява изключването на акумулаторите. При катастрофата в Калифорния обаче устройството е било повредено, оставяйки спасителните екипи без варианти за противодействие. Батерията била обявена за безопасна едва две седмици по-късно, след като специалисти от Националния борд за безопасност на транспорта (NTSB) и Tesla я "деенергизирали".

След инцидента от Tesla публикуваха официално становище, в което се твърди, че електромобилите на компанията са много по-пожаробезопасни от колите с ДВГ. "Акумулаторите са конструирани така, че в редките случаи, когато възникне пожар, огънят се разпространява бавно и пътниците имат предостатъчно време да напуснат колата. Според свидетели при разрастването на пламъците в катастрофиралия Model X вече не е имало хора. Сериозни инциденти като този на магистрала 101 могат да предизвикат пожар вав всякакъв тип превозно средство, а данните от милиарди километри, навъртени от "тѐсли", показват, че рискът от запалване на бензинов автомобил в САЩ е пет пъти по-висок".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини