Отидете към основна версия

6 728 17

Американци обещават неземна возия

  • clearmotion-
  • окачване

Масачузетската компания ClearMotion обяви, че от догодина започва серийното производство на електронна система за проактивно окачване, която не просто променя характеристиките на амортисьорите, а и управлява позицията на всяко колело поотделно спрямо пътя в зависимост от предстоящите неравности.

Видео от изпитанията на BMW 5er, заснето на изпитателен полигон, показва как колата се накланя много по-слабо в завой, не "подскача" по неравностите и ги филтрира почти напълно. Според шефа на ClearMotion Шах Авадхани това е най-ефективната и бързодействаща система за проактивно окачване в света.

През 2013 г. подобна разработка с името Magic Body Control представи Mercedes-Benz. Немската система работи с хидравлични цилиндри, свързани с мощна помпа. Те променят положението на горната опора на амортисьора в съответствие с данните от видеокамера, която следи релефа на пътната настилка. Технологията обаче не се справя с бързо редуващи се неравности, не работи особено ефективно при високи скорости и "ослепява" в тъмното.

Разработката на ClearMotion претендира за повече технологичност. Може да се монтира на всеки автомобил без особени модификации, а цялата хидравлика е събрана в компактен корпус, прикрепен към самия амортисьор. Вътре в модула има хидравличен клапан, контролер и малко моторче, което задвижва помпата. Тя пълни амортисьора с масло и регулира позицията на колелото спрямо пътя.

ClearMotion обаче също си има недостатъци. Електрониката не се управлява от камери, които следят пътната настилка, а от изключително точни карти в облачно хранилище. Те обаче са крайно малко, а неравностите имат свойството да се появяват и изчезват. Освен това е нужен постоянен широколентов достъп до интернет.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини