Отидете към основна версия

2 713 15

Freightliner пуска два камиона на ток

  • freightliner-
  • ecascadia-
  • em2 106-
  • електрически камион

Американският производител на товарни автомобили Freightliner, който е част от концерна Daimler, представи два електрически модела. eCascadia е влекач, а eM2 106 е камион от среден клас. Daimler Trucks обяви и създаването на ново подразделение с името E-Mobility Group.

Freightliner eCascadia е построен на базата на серийния камион със същото име от клас 8, в който по американските стандарти влизат тежките магистрални влекачи. Вместо дизелов двигател обаче под предния капак има електромотор с мощност 730 к.с.

Капацитетът на батериите е 550 кВтч - 5.5 пъти повече отколкото при Tesla Model S P100D. Акумулаторите тежат около четири тона и осигуряват пробег от 400 км с едно зареждане.

По автомобилните мерки такъв обсег е напълно приемлив, но за влекач е крайно недостатъчен. За да се зареди батерията на 80% е необходим поне час и половина.

Freightliner eM2 106 е предназначен за локални превози. Има по-скромни акумулатори с капацитет 325 кВтч и електромотор с мощност 480 к.с. Автономният пробег е 370 км, а зареждането на батериите до 80% отнема около час.

30 електрически камиона от новите модели ще преминат изпитания по пътищата на Северна Америка до края на годината. Серийното производство започва през 2021-ва.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини