Отидете към основна версия

17 Септември, 2018 16:37, обновена 17 Септември, 2018 16:37 17 185 36

Как да изберем зимни гуми

  • pirelli-
  • автомобилна гума-
  • съвети

Зимата е още далече и до опашките пред гумаджийниците остава доста време. Експерти от италианската компания Pirelli обаче са решили отсега да подготвят автомобилистите със съвети как да избегнат грешки при избора на зимни гуми.

Основни критерии

1. Тип и размер
Указани на борда на гумите числа - например 205/55R16 - означават:
- 205 показва широчината на профила в милиметри
- 55 е височината на профил в процент от широчината
- R обозначава типа конструкция на носещия скелет (в случая радиална)
- 16 е номиналният диаметър на джантата в цолове
При избор на гуми трябва да се подбере правилния индекс за скорост и натоварване. Той е указан веднага след размера. Например в 205/55R16 91H (XL) с "91" е обозначено максималното натоварване на една гума (614 кг), "H" е максимално допустимата скорост (210 км/ч), а XL указва повишена здравина на скелета за разлика от стандартната.

Правилният и точен избор по тези параметри гарантира оптимални експлоатационни характеристики на гумата, безопасност и сигурно управление.

2. Сезонност и експлоатационни качества
Гумите за всеки сезон (лято/зима) са разделени на:
- Спортни
- За експлоатация в града
- За експлоатация при дълги извънградски пътувания
- За офроуд
- Други
Експертите на Pirelli обръщат внимание на това, че зимните гуми се делят на "нордически" (скандинавски) и "алпийски" (общоевропейски) заради разликата в климатичните условия през зимния период. Противно на разпространеното мнение всесезонните гуми се препоръчват само за региони, в които температурата през зимата не пада под +5 градуса по Целзий.

3. Стил на шофиране
При избора на зимни гуми трябва да се вземе под внимание дали собственикът предпочита спокоен или активен стил на шофиране, както и в какви условия ще се ползва колата преимуществено - в града, на магистрала, по черни пътища, по лед или сняг, сух или мокър асфалт. По тези критерии може да се избере гума, която съответства най-точно на изискванията на конкретния шофьор.

4. Характерни особености на гумата

ТЕХНОЛОГИЯ РЕЗУЛТАТ
Висока плътност на ламелите Спиране и потегляне на заснежени пътища
Широки прорези на каналите Сцепление на мокра настилка, отвеждане на кишата
Насочен рисунък на протектора Сцепление на сняг и лед
Плосък профил Износоустойчивост
Сложен рисунък на протектора с разположение на блоковете и ламелите под различен градус Акустичен комфорт, сцепление, напречна устойчивост
Шипове Сцепление на лед
Висок профил Комфорт, мека возия
3D-ламели Точно управление
Остър ъгъл на борда Напречна устойчивост
Блокове на борда Сцепление в рохкав сняг

Обикновеният потребител трудно може да се ориентира във всички тънкости със собствени сили. Ето защо експертите на Pirelli препоръчват да се купуват гуми само във фирмени магазини, като се търси съдействие с обучени продавачи с достъп до детайлна информация. Освен това всеки производител има каталози с описанието на различните модели, които позволяват да се съпоставят възможностите на всяка гума с личните предпочитания и експлоатационни условия.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини