Отидете към основна версия

13 663 36

Facebook спря за часове (обновена)

  • facebook-
  • социална мрежа-
  • фейсбук-
  • срив-
  • anonymous

Социалната мрежа Facebook спря да работи тази сутрин. В продължение на няколко часа страницата на мрежата, обединяваща 800 млн. потребители, бе недостъпна. Към момента не е ясна причината на срива. Facebook често е обект на хакерски нападения, но те никога не са спирали изцяло работата на сайта.

Сървърите на мрежата не осигуряваха достъп на потребителите от Европа и Русия. Новината за срива веднага се превърна в гореща тема в Twitter, където валят оплаквания от Близкия Изток, Египет, Южна Африка. Същите сигнали идваха от Непал, както и от други азиатски държави.

Към 10.00 часа социалната мрежа заработи у нас и в Европа.

Останали без достъп до социалната мрежа, българските онлайн потребители пренесоха дискусията в Skype. Facebook е един от най-популярните сайтове в интернет у нас.

През октомври миналата година Facebook за първи път изнесе данни за хакерските атаки, на които е подложен. На всеки 24 часа има около 600 000 опита да се влезе в профилите на потребителите, личните им данни, и-мейлите, снимки и всякаква друга лична информация. Хакери проникват в стотици хиляди профили във Facebook всеки ден, признаха още от социалната мрежа.

Социалната мрежа има и доста критици, опасяващи се от злоупотреби с личните данни на потребителите.

Неотдавна известната хакерска група Anonymous заплаши Facebook, а до момента те са удряли интернет- страниците на ЦРУ, ФБР и на държавни институции в много държави. Хакерите отправиха заканата чрез YouTube, където пуснаха клип с намерението да ударят Facebook и така да сложат края на една ера в интернет. 

Facebook е привлекателен за виртуалните престъпници, защото чрез него лесно може да пращат спам-съобщения, злонамерен софтуер или различни „оферти“ за покупка, събития и т.н.. Целта, разбира се, е финансово мотивирана.

За хакерите тази задача става все по-лесна, тъй като около 30% от потребителите са с еднакви пароли за всички регистрации, които имат, а това ги прави много уязвими. Нараства и броят на сърдитите подрастващи, които искат да се домогнат до профила на някой от съучениците си и да пуснат някаква нелицеприятна информация от тяхно име.

От 800 милиона активни потребители над 350 милиона посещават социалната мрежа с помощта на мобилни устройства – таблети, смартфони и мобилни телефони. Ежедневно в сайта влизат 500 милиона клиенти.

От януари социалната мрежа работи за  повишаване на сигурността. 

Очаквайте подробности

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Закон пази данните във Facebook от шефа

    Социалната мрежа Facebook отново попадна в полезрението на Вашингтон – сенатори поискаха федерално разследване на сигнали, че работодатели ис ...
    26.03.2012
    1 537
    0
  • Нови арести на хакери в САЩ

    Петима водещи хакери бяха арестувани в САЩ. ФБР закопча виртуалните престъпници с помощта на техен „брат по оръжие“, който станал таен ...
    07.03.2012
    1 202
    3
  • Как Facebook подчини света

    Едва на 8 години, а вече световен лидер. Платформата Facebook определя тенденциите в бранша. За сравнително кратко време социалната мрежа натрупа 8 ...
    02.02.2012
    2 128
    0
  • Нов вирус удари Facebook

    Социалната мрежа Facebook блокира 45 000 потребителски профила, за да спре хакерска атака. Виртуалните престъпници използвани нов вид злонамерен со ...
    06.01.2012
    3 575
    1