2 Февруари, 2012 18:00 2 111 0

Как Facebook подчини света

  • facebook-
  • социални мрежи-
  • интернет
Как Facebook подчини света - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едва на 8 години, а вече световен лидер. Платформата Facebook определя тенденциите в бранша. За сравнително кратко време социалната мрежа натрупа 800 милиона членове и направи основателя си най-младия милиардер в света, пише „Дойче Веле“.

Facebook отива на борсата. Експерти изчисляват, че обемът на акциите може да достигне до пет милиарда долара. Не е изключено и повече. Осем години след създаването си Facebook е истински гигант.

Всичко започва като игра

Когато Марк Зукърбърг създава Facebook, интернет-комуникацията изглежда много по-различна от днес. Все още не съществуват социалните мрежи, няма и много голям избор на сайтове. YouTube ще се роди година по-късно, а Туитър - дори две. Самият Зукърбърг не предполага чак такъв успех. Той създава сайта като малка платформа, предназначена първоначално само за студенти.

Днес Facebook е най-могъщият портал. Всички големи концерни и медии поддържат сайтове във Facebook. А всичко започва като игра. 19-годишният тогава студент по психология Зукърбърг обича да си играе с проекти в интернет. През 2003 година създава предшественика на Facebook - Фейсмеш. Неофициалният сайт предлага фотоси на студентки в Харвард. Две от снимките се появяват на случаен принцип и потребителите могат да оценяват коя от двете девойки е по-красива. Сайтът тогава е критикуван остро, но все пак е успех за Зукърбърг. Университетът бързо закрива страницата и обвинява създателя й в нарушаване на авторските права, защото снимките са показвани без съгласието на притежателите им.

600 потребители още първия ден

Малко по-късно Марк Зукърбърг, заедно с Едуардо Саверин, Крис Хъджис и Дъстин Московиц създава платформата Thefacebook.com. Първоначално сайтът е с ограничени възможности. Статии или фотоси първоначално не могат да се разменят с приятели. Въпреки това проектът е успех.

Още първия ден в него се регистрират 600 човека. Месец по-късно в сайта могат да се регистрират вече и студенти от университетите Йеил, Станфорд и Колумбия. В края на 2004 година платформата има вече един милион потребители. Едва в края на септември 2006 година Facebook става достъпен за всички потребители, навършили 13 години. От август 2008 година платформата вече работи и на немски език.

Още от самото начало Facebook получава солидна подкрепа. През октомври 2007 година Майкрософт закупува 1.6 процента от портала за 240 милиона долара. По това време във Facebook има регистрирани 50 милиона потребители. С течение на времето Facebook се променя радикално.

Огромният успех на платформата зависи и от факта, че Facebook не се капсулира, а се отваря все повече. Още през 2007 година други сайтове получават правото да публикуват във Facebook. После се появяват игрите. Юзърите могат да играят директно в портала. През 2006 година е създаден и News Fed, където се появяват профилите на приятели, предстоящи събития и рожденните дни.

Много потребители протестират срещу нарушаване на личната им сфера и порталът променя защитата. От септември 2011 година е възможно и телефонирането през скайп директно от платформата. Големият пробив от години насам е въвеждането на т.нар. хроника. При това не става дума само за оптически промени. Профилите на членовете на Facebook се показват така, че изглеждат като дневник. Приятелите във Facebook могат по-лесно да проследят кой какво е публикувал през даден период, а всеки член може да изтрие свои стари постинги.

Не липсват и критики

Според правени в САЩ изследвания Facebook е вторият най-често посещаван сайт след Google. В Германия зачестяват обвиненията срещу платформата. Правозащитници твърдят, че не е ясно какво става с информациите за отделните потребители. Въпреки всичко Facebook расте ли расте. И остава безплатен.

Според официални данни 800 милиона души по цял свят ползват платформата. В Германия социалната мрежа има над 20 милиона потребители. Създателят и Марк Зукърбърг междувременно е станал на 27 години, притежава 24.7 % от нея и е най-младият милиардер. През 2010 година списание Тайм го обяви за личност на годината. И в това няма нищо чудно, защото неговата платформа революционизира комуникациите в интернет.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА