Last news in Fakti

7 Март, 2012 11:10 1 200 3

Нови арести на хакери в САЩ

  • хакери-
  • anonymous-
  • сащ-
  • цру
Нови арести на хакери в САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петима водещи хакери бяха арестувани в САЩ. ФБР закопча виртуалните престъпници с помощта на техен „брат по оръжие“, който станал таен информатор на службите за сигурност, предаде Ройтерс.

Случайно или не, по същото време в продължение на няколко часа бе спрян достъпът до социалната мрежа Facebook.

“Къртицата“ на ФБР е един от най-дирените хакери на  Anonymous. Групата удари сайтовете на много държавни институции, включително ЦРУ и ФБР, и частни компании, провокирани от опитите на американското правителство да приеме закони, ограничаващи пиратството в интернет, но подвигащи сериозни опасения за нарушаване на свободата на словото.

Информаторът е с прякор „Сабу“ и бе арестуван в малък апартамент в Ню Йорк миналия юни. 28-годишният мъж, чието име е Хектор Хавиер Монсегур, се признал за виновен по 12 обвинения и се съгласил да помогне на службите.

Така се стигнало до арестите на петимата. Обвинения са повдигнати и срещу петима задържани преди време хакери.

С белезници е и известният като „Anarchaos“ Джереми Хамънд, който е обвинен в източване на данни от частната американската разузнавателна компания  Stratfor. Арестуваните са от групата LulzSec, считана за клон на Anonymous.

Сабу е считан за лидер на  Anonymous. Вероятно сега тайните членове на групата се питат на кого може да имат вяра, коментират експерти, но надали преминаването му на страната на службите ще доведе до разпад на групата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йохансон

    0 0 Отговор
    "... в източване на данни от частната американската разузнавателна компания Stratfor..." - няма как да се спре нещо, което е преразаснало в зависимост - в зависимост от нужда за могъщество. Крайно време е да се разбере, че не една организация - а само един човек може да срине цяла една финансова или политическа система. А може би и светът, поне в този вид, който познаваме. Стига да го пожелае. Колкото повече натискаш нещо, толкова вероятността да се счупи е по-голяма. Въпрос на време е...
  • 2 Anonymous

    0 0 Отговор
    По-големи простотии и измислици не бях чел в живота си...смотани манипулиращи медии
  • 3 Anonymous

    0 0 Отговор
    Абе вие кого лъжете? Какво си мислите, че ние Анонимните ще оставим един сайт да ни разкрие лидерите ли? Ние нямаме лидер! Разберете най-накрая, Хектор Монсегур е наш лидер точно толкова, колкото и бабата на братовчеда по втора линия на съседа ви от третия етаж!