Last news in Fakti

26 Март, 2012 10:32 1 522 0

Закон пази данните във Facebook от шефа

  • facebook-
  • парола-
  • социална мрежа

Никой няма право да иска паролата ви в социалната мрежа

Социалната мрежа Facebook отново попадна в полезрението на Вашингтон – сенатори поискаха федерално разследване на сигнали, че работодатели искат лични данни, потребителски имена и пароли на кандидати за работа. Чарлз Шумър и Ричард Блументал ще отнесат въпроса до Департамента по правосъдието, тъй като го определят като изключително неприятен, пише електронното издание Рcworld.com.

Facebook изрази тревога от тази „практика“ и обеща да работи със законотворците, за да й бъде намерен подходящ правен отговор. Възможно е да се запишат юридически последствия за работодателите, които искат личните данни на служителите си, нарушавайки  по този начин тяхното право на неприкосновеност.

„Важно е всеки, който е във Facebook, да пази паролата само за себе си“, написа в блога си шефът на сигурността на социалната мрежа Ерин Егън.

Въпросът с изискването на данни от Facebook вече се нищи и на местно ниво от щатите Мериленд и Илинойс, които подготвят наредба, с която да поставят под запрещение фирми, които не уважават личното пространство на служителите и на искащите място в техните редици.

Ню Джърси е по-напред с материала – там е издадено постановление, с което се забранява „изискването от настоящ или бъдещ служител да предостави или разкрие каквото и да е потребителско име, парола или други данни за достъп до лични акаунти или услуги“.

Калифорния пък забрани официално да се преглеждат профилите във Facebook на служители или интервюирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА