Отидете към основна версия

2 451 10

Частна китайска ракета се взриви

  • landspace-
  • zhuque-1-
  • ракета

Първият опит на китайската частна компания Landspace да изстреля ракета-носител в космоса завърши с неуспех, предава Associated Press, цитирана от БТА. Базираната в Пекин фирма съобщи късно снощи, че с първата и втората степен на ракетата ѝ ZhuQue-1 (ZQ-1) са сработили нормално, но възникнал проблем при последната, трета степен.

Това е първата тристепенна ракета, построена от китайска частна компания. Видеозапис, публикуван от китайски информационен сайт, показа 19-метровата ракета да се издига вчера към ясното синьо небе, но от Landspace не уточняват причините за неуспеха. Изстрелването било извършено в 16 часа местно време от космодрума "Цзюцюан" (в провинция Гансу).

"Както и досега смятаме, че създаването на ракети-носители е правилната корпоративна стратегия. Ние сме първата китайска компания, която строи тристепенни ракети, а това вече е голямо постижение", коментират от Landspace.

ZQ-1 е тристепенна ракета с диаметър 1.35 м и височина 19 м, проектирана за извеждане на малки спътници в орбита. Според китайски медии ракетата е трябвало да изведе сателит на държавната телевизия. Китай активно развива частното ракетостроене - в този отрасъл в страната работят около 60 компании.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини