Отидете към основна версия

7 032 5

100 пъти по-бърз интернет през оптичен кабел

  • интернет-
  • оптичен кабел-
  • спирала

Инженери от Австралия създадоха нова методика за предаване на информация през оптичен кабел. Системата е съвместима със сега съществуващата оптика, но прави предаването на данни 100 пъти по-бързо.

Екип от учени от университета в Мелбърн създава нова технология, която също така използва формата на светлинните върни, но и тези от т.нар. невидим спектър. Вълните се "завихрят" в специална спирала, като по този начин се постига увеличение на ъгловия орбитален момент. Системата е сходна с тази на ДНК спиралата.

Основното предизвикателство пред екипа от Мелбърн е било да направят компактен приемащ модул. Първоначално той е бил с размерите на кухненска маса, но впоследствие размерите му са сведени до такива, подобни на кутия от цигари. Детекторът моментално декодира сигнала и го предава на електронните устройства.

Австралийската разработка е напълно съвместима със сегашните телекомуникационни системи, но скоростта на предаване на данни е 100 пъти по-бърза. Основна заслуга за това има новият спираловиден способ.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини