Отидете към основна версия

26 845 30

Повишава ли мощността спортният филтър?

  • въздушен филтър-
  • експеримент

Спортните въздушни филтри се рекламират като евтин и лесен начин да се увеличат конските сили на двигателя. От американския YouTube-канал Engineering Explained са решили да проверят дали обещанията на производителите се покриват с реалността в поредица от тестове, в които сравняват производителността на мотора с оригинални и тунинг консумативи.

В ролята на опитно зайче влиза Subaru Crosstrek, чиято мощност с различните филтри е замервана на динамометричен стенд. Американците проверяват и промените в ускорението на автомобила с апаратура VBOX.

Като за начало се оказва, че промените в производителността на двигателя не се променя драстично ако мръсният оригинален филтър се смени с чист. С новия "субаруто" развива 160.1 к.с. и 183.3 Нм, а със зацапания - 158.3 к.с. и 186.1 Нм.

Следва тест с евтин спортен филтър CarQuest, който изненадващо се представя по-добре от новия оригинален, макар че струва по-малко. Според данните от динамометричния стенд с него мощността е 163.3 к.с., а максималният въртящ момент - 190.9 Нм, или с 3.2 к.с. и 4.6 Нм повече от заводския филтър.

Последното измерване се провежда с марков спортен филтър K&N, с който двигателят развива 164.4 к.с. и 193.2 Нм. Това е най-доброто постижение в тестовете, но въпреки това увеличението в мощността е само 1.1 к.с., а във въртящия момент - 2.3 Нм.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Свързани новини