Отидете към основна версия

2 938 5

Въглероден стриптийз от Koenigsegg

  • koenigsegg-
  • regera-
  • knc-
  • naked carbon

Шведският производител на бутикови суперколи Koenigsegg представи първия автомобил с каросерия от "голи" въглеродни нишки. Материалът, наречен KNC (Koenigsegg Naked Carbon), представлява чист карбон, от който на ръка е премахнат слоят епоксидна смола, останал след изпичането на композита в пещ.

Този метод на обработка позволява да се отнемат до 20 кг от теглото на автомобила - в случая Regera, поръчана от клиент от Швейцария. Обработката включва шлифоване и нанасяне на лаково покритие от прозрачен лак, плътен цвят или и двете.

Детайлите в интериора също се полират на ръка, като процедурата е изключително трудоемка. Дори най-дребната грешка може да доведе до нарушаване на структурата на рисунъка.

От Koenigsegg отбелязват, че KNC е по-устойчив на надрасквания, тъй като лаковото покритие е значително по-меко от голия карбон. Освен това детайлите отразяват светлината по друг начин, която не "играе" по цялата повърхност на детайла, а блести по всяка нишка на въглеродните влакна.

Методът е усъвършенстван в продължение на няколко години. Използван е за джанти, антикрила, сплитери и волани, но досега не е прилаган за изработката на цяла каросерия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини