Отидете към основна версия

15 982 184

Porsche и Audi в паника от Tesla Model 3

  • tesla-
  • audi-
  • porsche-
  • model 3-
  • обратен инженеринг

Германските автопроизводители Porsche и Audi са останали неприятно изненадани от техническите решения, на които са се натъкнали при обратния инженеринг на Tesla Model 3, твърди немското сп. Manager Magazin. Двете компании работят заедно по разработката на ново поколение автомобили на ток в опит да наваксат изоставането си, но след разглобяването на американския електромобил инженерите са открили, че това няма да бъде никак лесно и може да се наложи да преосмислят из основи стратегията си.

Обратният инженеринг се практикува от всички големи производители, които дават мило и драго да научат тайните на конкуренцията. След лансирането на всеки нов модел техническите звена на автомобилните компании бързат да се сдобият с екземпляр, за да го разглобят до най-дребния детайл.

Допреди година Tesla Model 3 беше екзотика дори в Щатите, но въпреки това две бройки бяха забелязани на път за Германия. След официалния дебют на електромобила на европейския пазар тайните му стават по-достъпни, но наученото никак не е успокоило Porsche и Audi.

Според Manager Magazin инженерите на двете компании открили, че колегите им от Tesla са напреднали много повече, отколкото немците предполагали. Това щяло да наложи кардинални промени в програмата на Porsche и Audi за електрическа платформа.

Основните притеснения на германците били свързани със себестойността на конструкцията, голяма част от която се генерира от цената на акумулаторите. Tesla притежава най-голямата фабрика за батерии в света и това дава предимство на компанията.

Статията в Manager Magazin стига още по-далеч като твърди, че резултатите от обратния инженеринг са принудили Audi да признае проекта e-tron за провал. Първият сериен електромобил на компанията не само бил закъснял, а и прекалено скъп заради 2-та милиарда евро, вложени в развойна дейност. Достигането на планирания тираж от 600 000 електромобила пък изглеждало съвсем илюзорно след стъпването на Tesla в Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини