Отидете към основна версия

4 190 25

Западни компании спряха доставките на части за руски стрелящ робот

  • fedor-
  • робот-
  • андроид

Чуждестранни производители са отказали да доставят части за руския робот FEDOR, след като са разбрали, че той се е научил да стреля с пистолет, съобщава в интервю за РИА "Новости" изпълнителният директор на Научно-производственото обединение "Андроидная техника" Евгений Дудоров.

"Може би ще продължим да ползваме вносни компоненти и занапред, но щом научиха, че FEDOR може да стреля с пистолет, някои от нашите доставчици на двигатели отказаха да ни снабдяват повече", обяснява Дудоров.

Според него за НПО "Андроидная техника" не остава нищо друго, освен да разработи и започне да произвежда собствени мотори за роботи. "Всички редуктори, датчици, двигатели, камери, компютри и т.н. се доставяха от чужбина буквално до миналата година, а сега се налага да преминем към собствени разработки".

FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research) е първият руски антропоморфен робот. Разработен е от Фонда за перспективни изследвания в сътрудничество с НПО "Андроидная техника" по поръчка на Министерството на извънредните ситуации. Планира се през 2021 г. FEDOR да бъде изстрелян в Космоса с новия руски кораб "Федерация".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини