Отидете към основна версия

47 043 36

Какво е хидроудар на двигателя и как да го избегнем?

  • съвети-
  • двигател-
  • хидроудар

Знаете ли, че ранните пролетни дъждове могат да са причина за скъпоструващ ремонт на вашия автомобил. Става дума за т.нар. хидроудар, вследствие на който двигателят ви може тотално да сдаде багажа. Какво представлява понятието хидроудар на мотора и как да го избегнем, ще ви разкажем сега.

Хидроударът може да се получи, когато преминете през локва на пътя с по-висока скорост. Невинната забава от нашето детство обаче е опасна, когато си "играем" с автомобил. Освен, че може да доведе до аквапланинг, двигателят може да замре завинаги. За начало - малко теория.

Когато водачът премине през локва има опасност водата, която се вдига нагоре да попадне в автомобили с по-нискоразположен въздушен филтър, а оттам тя отива директно в цилиндъра. Буталото, което в този момент, по команда от педала на газта, се движи със скорост от 6 000 об/мин се сблъсква с водата, която както знаем от уроците по физика, не се свива.

Ако водата е повече пространството над буталото може да се напълни така, че да не му позволи да продължи своя ход. Тогава цялата енергия се пренася върху мотовилката. Всичко това може да доведе до скъсване на ангренажния ремък или верига, като може да пострада дори и масивният колянов вал.

А всички знаем, какво може да последва от скъсан ангренаж. Дори и в двигателя да попадне по-малко количество вода и от това да не пострадат бутала, мотовилки и ангренаж, водата в цилиндъра образува емулсия и последващо отлагане на масло, което в по-дългосрочен план също е вредно за агрегата.

Описаният случай не е толкова често срещан, но трябва да знаете, че не сте застраховани от хидроудар. Нашият съвет е да бъдете внимателни и да не преминавате с голяма скорост през локвите на пътя.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 8 гласа.

Свързани новини