Отидете към основна версия

40 624 24

Как да познаем дали колата е претоварена?

  • автомобил-
  • претоварване-
  • съвети

Не са малко българите, които невинаги използват пътническите си автомобили по предназначение и от години ги товарят с какво ли не. Когато претоварването е голямо, то е видно, но дори и да е по-малко, то също вреди на окачването и на двигателя. Как да разберем колко можем да товарим нашата кола?

Отговорът на въпроса се крие в това, че трябва да разберем колко е "сухата маса" на автомобила и колко е "пълната маса". Разликата в килограмите ви дава представа за възможния товар, но трябва да знаете, че в това число влизат килограмите на водача и пасажерите и теглото на горивото.

Данни за суха и пълна маса на всеки автомобил, можете да откриете в специализираните сайтове за ТТ данни, какъвто например е https://bg.autodata24.com. Що се отнася до визуален показател, то това е в същественото намаляване на клиренса (разстоянието от най-долната част на колата до асфалта). Понеже при повечето автомобили багажното отделение е отзад, клиренсът намалява именно там.

Тогава предницата се "вирва" нагоре, което води до влошаване и на управлението. Освен, че претоварването е вредно за окачването, така се товари много повече двигателят, а спирачките не си вършат нормално работата.

Претоварването води до преждевременно износване на гуми, повреди по окачването, повишен спирачен път и недозавиване. Като цяло устойчивостта на автомобила се нарушава сериозно. Така дори и безобидна маневра и малко превишаване на скоростта могат да доведат до сериозна аварийна ситуация.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини