Отидете към основна версия

11 045 33

Първият 8K OLED телевизор вече е на пазара

  • lg-
  • 8k-
  • oled-
  • телевизор

LG обяви старта на продажбите на първия в света OLED телевизор с разделителна способност 8K. Приемането на поръчки за 88-инчовия модел започва тази седмица в Корея на цена колкото апартамент в провинцията.

8K-телевизорът бе представен на миналогодишното изложение IFA. На пазара вече има модели с резолюция 7 680 × 4 320 пиксела, но LG е първият производител, който предлага OLED-матрица.

За разлика от LCD технологията при нея светят самите пиксели и няма нужда от допълнителен слой за подсветка. Това позволява да се постигне истински черен цвят, тъй като точките, които го изобразяват, просто се изключват.

Корейците са се опитали да компенсират липсата на видео съдържание с резолюция 8K. Телевизорът е снабден с нов процесор Alpha 9, който използва самообучаващи се алгоритми за разтягане на картината от по-ниска разделителна способност до 8K.

Новият телевизор струва 50 млн. корейски вона (€37 760). При предварителна поръчка купувачите ползват отстъпка в размер на 20% от цената. Продажбите в Северна Америка и Европа започват през третото тримесечие на годината.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини