Отидете към основна версия

3 670 18

Акустични камери ще ловят шумни автомобили

  • камера-
  • шум-
  • глоба

Нови тип детектори за високи децибели ще помагат в борбата срещу шумовото замърсяване в Обединеното кралство, съобщава BBC. Британското Министерство на транспорта ще тества устройствата в провинциалните райони, чиито жители се оплакват от адския рев на тунинговани автомобили и мотоциклети.

Технологията все още не е усъвършенствана докрай и шумовите камери ще се появят по пътищата след не по-малко от седем месеца. За монтирането им лобират представители на селските общини, където автомобилите с модифицирани ауспуси са се превърнали в напаст. Допустимото равнище на шума и размерът на глобите ще се определят тепърва.

Основният компонент на новите детектори е високочувствителен микрофон, който измерва шума от приближаващото се превозно средство и ако той превишава нормата, активира камера за заснемане на нарушител и изпраща изображението в център за обработка на информацията за определяне на санкцията.

Британският транспортен министър Крис Грейлинг е убеден, че новите устройства ще помогнат не само за защита на най-уязвимите групи от населението от шума, а ще бъдат полезни и за ограничаване на нерегламентирания тунинг. Тъй като полицията няма ресурс да се справи с проблема, властите са решили да прибегнат към технологиите.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини