Отидете към основна версия

72 040 53

Шофьорски грешки, убиващи амортисьорите

  • амортисьори-
  • съвети

Регулярната проверка на ходовата част е добре да се прави на всеки 20 000 километра пробег. Важна част при нея е състоянието на амортисьорите. За да бъдат те изправни по-дълго време (защото съвсем не са толкова евтини) е необходимо да се спазват няколко основни правила.

Дупки


Нищо не поврежда амортисьорите повече от силен удар. Най-често такива удари се случват вследствие на попадане в дълбока дупка на пътя с по-висока скорост. Достатъчни са само няколко такива удара (а понякога само един) и амортисьорите окончателно излизат от строя.

Прах


Гумените "шапчици", които доста често се късат и водачите на МПС-та не обръщат особено внимание на това, са доста важни за безпроблемната работа на амортисьорите. Те предотвратяват влизането във вътрешността на амортисьора на прах, кал и други подобни частици, които също са пагубни за амортисьорите.

Претоварване


Прекомерното претоварване на амортисьорите зависи и от качеството на пътната настилка, и от теглото на автомобила. Ако често претоварвате колата и я карате по лоши пътища, то трябва да знаете, че животът на амортисьорите ще се скъси значително.

Жега


Екстремните температури през зимата и лятото се отразяват зле на окачването на колата. Що се отнася до амортисьорите те са особено чувствителни на горещини. За да увеличите ресурсът им, през лятото, когато е най-горещо, не бива да ги претоварвате. В противен случай често протичат.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 97 гласа.

Свързани новини