Отидете към основна версия

7 084 26

Руснаци добиват спирт от стари гуми

  • автомобилна гума-
  • преработка-
  • рециклиране-
  • метанол

Учени от Уралския федерален университет (УрФУ) в руския град Екатеринбург представиха ефективна и екологична технология за преработка на стари гуми с цел производство на метилов спирт - метанол, който може да се използва като гориво за автомобилния транспорт и авиацията, съобщават от Министерството на науката и висшето образование на Русия.

"Гумите се обработват при температура 700 градуса по Целзий. Получава се газ-синтез, при който с последващата обработка се извлича полезен продукт - метанол", гласи съобщението.

Ефективното оползотворяване на отпадъците е една от актуалните задачи за много държави. Старите автомобилни гуми са сериозна заплаха за околната среда и рециклирането им е сериозен проблем. Световният обем на този вид отпадъци се оценява на над 10 милиона тона годишно, а в Русия той възлиза на 1 милион тона годишно.

За преработката на гумите учените от УрФУ използват барабанен реактор, в който под високо налягане и температура се получава метанол. Уредът може да преработва по 457 кг стари гуми на час, а производителността на метанол достига 328 кг на час. От него може да се прави формалдехид за производство на полимерни материали. Метанолът може да се използва и като гориво за автомобилния транспорт и авиацията.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Свързани новини