Отидете към основна версия

14 928 6

Направи си сам левитиращо легло

  • левитация-
  • неодим-
  • магнит-
  • легло

Тази идея със сигурност ще се хареса на жителите на Западна България, чийто сън напоследък е саботиран от прищявките на земните пластове. Креват, който не се допира до пода и филтрира трусовете, може да си изработи всеки с излишни $1 000, известни дърводелски умения и без пиърсинги.



Леглото на снимките поддържа във въздуха матрак "персон и половина". За левитацията се грижат десет магнита от неодим, рядък метал от групата на лантанидите. Макар да са големи едва колкото хокейни шайби, тези магнити са изключително мощни и с тях трябва да се борави крайно предпазливо.



Разделянето им в случай, че се слепят по една или друга причина, граничи с геройство. Идцидентите с ампутирани пръсти вследствие невнимателно боравене с неодимови магнити съвсем не са редки.

В конкретния случай петте двойки магнити се фиксират в дървени рамки. Всеки от чифтовете създава отблъскваща сила от порядъка на десетки килограми, което е достатъчно за надеждното поддържане на двама човека на няколко сантиметра над земята.



За да не отлети нанякъде, горната част на спалнята е фиксирана със здрави метални въжета към четирите края на основата. Толерансът в опъна дава възможност на леглото да се движи в хоризонтална равнина с достатъчна амплитуда, за да не тушира напълно усещането за левитация.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини