3 Октомври, 2024 17:15 932 5

Създаден е най-мощният резистивен магнит в света

  • магнит-
  • резистивен магнит-
  • магнитно поле-
  • рекорд

Иновацията създава постоянно магнитно поле от 42 тесла

Създаден е най-мощният резистивен магнит в света - 1

Китай разработи най-силния в света резистивен магнит, способен да създава постоянно магнитно поле от 42 тесла (T). Това е 800 000 пъти по-силно от магнитното поле на Земята. Рекордът принадлежи на персонала на лабораторията на Института по физически науки на Китайската академия на науките (CHMFL).

Електромагнитите генерират постоянно магнитно поле при преминаване на електрически ток. Резистивните магнити често се правят от мед, което ги прави сравнително евтини за производство. Но такива структури са податливи на топлина.

Авторите на разработката представиха актуализирана магнитна структура, с която успяха да поставят световен рекорд за генериране на постоянно магнитно поле на ниво 42 T с мощност 32,3 MW. На учените са били необходими почти четири години, за да направят това.

Постижението им надминава предишния рекорд от 41,4 тесла, поставен от Националната лаборатория за силно магнитно поле на САЩ през 2017-а. В същото време абсолютният рекорд от 45,2 Tesla също принадлежи на CHMFL: екипът го постави с помощта на хибриден магнит през 2022 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Немец

    4 0 Отговор
    А ние нищо. Само в правата дайвърсовете сме силни вече.
  • 2 Българин

    1 0 Отговор
    Вие имате резистивност в мисловния процес!
  • 3 Гръч

    6 1 Отговор
    А ние се занимаваме само с чужди простотии и слугинаж
  • 4 дйиас

    11 0 Отговор
    В БАН работят над формулата за чушкопек за 3 чушки, нема да се плашите.
  • 5 Госあ

    2 0 Отговор
    2060, когато Китай казаха че ще бъдат въглеродно неутрални, термоядрения синтез ще произвежда електроенергия за индустрията там.