Last news in Fakti

28 Юли, 2023 10:15 7 542 7

Нов вид електромори за електрическите автомобили

  • електромотор-
  • магнит-
  • технология

В Япония създадоха двигател за електрически автомобили без неодимови магнити

Нов вид електромори за електрическите автомобили - 1

Японският производител на метали Proterial разработи прототип на двигател за електрически превозни средства, който използва магнити, които не съдържат неодим (постоянни магнити, направен от сплав на неодим, желязо и бор ).

Неодимовите магнити са най-разпространеният тип, използван в момента в двигателите на електрически превозни средства, но тъй като Китай е основният източник на тези редкоземни елементи, редовното снабдяване е проблем. Новият магнит се състои основно от ферит.

От Proterial, известен преди като Hitachi Metals, твърдят, че феритните магнити, които са предимно от железен оксид, могат да се използват в двигателите на електрически автомобили. Сега компанията е разработила прототип на двигател за електрическо превозно средство, който използва тези магнити и провежда тестове за ефективност.

Според представители на компанията, тестовете на прототипа са потвърдили възможността за постигане на необходимата мощност на двигателя за електрически превозни средства.

Феритните магнити имат само една десета от силата на неодимовите магнити и все още не се използват в основните типове електрически двигатели. Proterial казва, че са разработили технология за увеличаване на мощността на двигателя чрез ново магнитно устройство.

Proterial не възнамерява да произвежда масово собствени двигатели, а само да продава феритни магнити и други материали на производителите на двигатели. Компанията планира да постигне пълномащабно внедряване на технологията до началото на 2030 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишел

    25 4 Отговор
    И бижутата могат да се правят от пиринч и неръждаема стомана вместо от злато и платина. 😄

    Коментиран от #3

  • 2 Механик

    25 3 Отговор
    Това не са нов тип електромотори. Това са си същите мотори но с други магнити.
    В електрическите автомобили се ползва не само неодим от редкоземните. Послват се и други такива елементи, така ,че не всичко може да се заобиколи.
    Не бързайте да се радвате като с "бунта" на Пригожин, че после пак ще се оправдавате с месеци.
  • 3 Механик

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мишел":

    Точно.
    Могат, ама не е същото.
  • 4 ПАНИКА

    9 1 Отговор
    Какви ли да са тези електромОри ?

    Коментиран от #5

  • 5 бай Даньо

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "ПАНИКА":

    Не разбираш електромОр е нещо като убиец на ТеслОр-а.
  • 6 Малиии

    0 0 Отговор
    И кого ще морим с тия "Електромори". Не бях чувял за такова животно! Но щом казвате, може и да има...
  • 7 Любен

    0 0 Отговор
    Научих нова дума - електромор!