Last news in Fakti

25 Май, 2012 11:23 14 920 6

Направи си сам левитиращо легло

  • левитация-
  • неодим-
  • магнит-
  • легло

Тази идея със сигурност ще се хареса на жителите на Западна България, чийто сън напоследък е саботиран от прищявките на земните пластове. Креват, който не се допира до пода и филтрира трусовете, може да си изработи всеки с излишни $1 000, известни дърводелски умения и без пиърсинги.



Леглото на снимките поддържа във въздуха матрак "персон и половина". За левитацията се грижат десет магнита от неодим, рядък метал от групата на лантанидите. Макар да са големи едва колкото хокейни шайби, тези магнити са изключително мощни и с тях трябва да се борави крайно предпазливо.



Разделянето им в случай, че се слепят по една или друга причина, граничи с геройство. Идцидентите с ампутирани пръсти вследствие невнимателно боравене с неодимови магнити съвсем не са редки.

В конкретния случай петте двойки магнити се фиксират в дървени рамки. Всеки от чифтовете създава отблъскваща сила от порядъка на десетки килограми, което е достатъчно за надеждното поддържане на двама човека на няколко сантиметра над земята.



За да не отлети нанякъде, горната част на спалнята е фиксирана със здрави метални въжета към четирите края на основата. Толерансът в опъна дава възможност на леглото да се движи в хоризонтална равнина с достатъчна амплитуда, за да не тушира напълно усещането за левитация.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАН ТАНЕВ

    1 0 Отговор
    ХИТРО АМА 1000 $
  • 2 Ижан

    0 0 Отговор
    I tva ne e da e vredno s tia magniti :D
  • 3 жило

    0 0 Отговор
    Идеята е добра но като специалист бих ги посъветвал да стоят мноого далече от постоянните магнити!!!
  • 4 Някой

    0 0 Отговор
    Е това е вместо магнитните наколенки, даже и вместо космодиск... сега докато спиш и магнитите те лекуват :)
  • 5 Монетите

    2 0 Отговор
    Гот е че винаги ще знаеш къде са ти ключовете и монетите...
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    Предвид, че хемоглобина е пълен с желязо, се сещайте къде ще ви е кръвта. При толкова мощни магнити си е доста вредно. Но няма нищо което една екранировка да не можа да оправи.