Отидете към основна версия

10 969 27

Най-дразнещите асистенти в колата

  • безопасност-
  • асистент-
  • помощник-
  • спомагателна система

Американската маркетингова компания J.D. Power публикува резултатите от проучване сред 20 000 водачи за отношението им към съвременните системи за безопасност в автомобила. Участниците в изследването са отговаряли на въпроси за 38 различни асистенти с цел да се установи кои от тях са действително полезни и кои са по-скоро излишни.

Лидер сред безполезните системи се оказва помощникът за удържане на колата в лентата. 21% от шофьорите намират тази система за "прекалено натрапчива", а 61% признават, че я изключват. Други 20% заявяват, че подобни технологии не ги дразнят, но въпреки това са предпочели да ги деактивират.

Според Кристин Колодж, шеф на отдела за изследване на взаимодействието между човека и автомобила, смята, че шофьорите възприемат електронните асистенти като "досадни родители". "Никой не обича да му дават акъл как да кара", обобщава тя.

Според изследването удовлетвореността от новите технологии се колебае в широки граници. Kia Stinger, например, събира 834 от 1 000 възможни точки, а средната оценка за 250-те модела, включени в проучването, е 781 точки. Лидери сред автомобилите, чиито електронни помощници дразнят най-малко собствениците, са Hyundai Kona, Toyota CH-R, Kia Forte, Chevrolet Blazer, Ford Expedition и Porsche Cayenne.

Аналитиците на J.D. Power откриват ясно изразена тенденция на зависимост между възрастта на водачите и отношението към модерните асистенти. По-възрастните шофьори, които цял живот са карали без "умни" помощници, спокойно се оправят и без тях. По-младото поколение обаче намира тези системи за неотменима част от оборудването на автомобила и разчита на тях в много по-голяма степен, отколкото на уменията и навиците си.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.

Свързани новини