Отидете към основна версия

19 761 36

Електромобил, правен в СССР преди 70 години

  • електромобил-
  • лаз-750-
  • лаз-нами-751-
  • ссср

Трудно е да се повярва, но е факт, че електромобили в днешна Украйна са се правели преди... 70 години. И даже са се продавали в малки серии. Запознайте се с ЛАЗ-750 - един електромобил, появил се на бял свят през далечната 1947 година.

Електромобилът е съвместна разработка на Лвовския автобусен завод и института НАМИ. Няколко серии от по 20 микробуса са пуснати на пазара, а в бившия Ленинград с такива електромобили са разнасяли пощата.

Електромобилът има товароносимост 500 килограма, а в движение се привежда от електромотор с мощност 4 конски сили, който позволява максимална скорост до 30 км/ч. Оловният акумулаторен блок е достатъчен за автономен преход от 50-60 километра.

Впоследствие се появява усъвършенстваната версия ЛАЗ-НАМИ-751, която се характеризира с двойно по-мощен електродвигател. Тази кола развива скорост от 35 км/ч и може да изминава с едно зареждане разстояние от 60-70 километра.

Интересно е още, че в конструкцията на ретро електромобила се използва дърво, но именно този прийом прави колите не толкова дълговечни. До наши дни не е запазен нито един екземпляр.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.

Свързани новини