Отидете към основна версия

11 650 39

В Русия ще строят пластмасови пътища

  • свръхвисокомолекулен полиетилен с висока плътност-
  • uhmw pe-
  • пътища-
  • русия

Свръхвисокомолекулярният полиетилен с висока плътност (UHMW PE) е изключително здрав и устойчив на износване материал, но е доста скъп и има ограничено приложение заради сложния процес на преработка в готови изделия. Учени от Новосибирск обаче твърдят, че са намерили начин да опростят технологията за производството му до такава степен, че цената му да спадне 15 пъти и да може да се използва за укрепване на пътни настилки, съобщава "Известия".

Идеята е от UHMW PE да се изработват армиращи мрежи, които да се полагат в асфалта и да го предпазват от разрушаване. Полимерът издържа на екстремно ниски температури, което според руснаците ще увеличи износоустойчивостта на пътните покрития и ще удължи сроковете между ремонтите.

Търсенето на UHMW PE в световен мащаб е на стойност около $30 млрд. (€27 млрд.) годишно, а пазарът расте с около 15% на всеки 12 месеца. Новосибирските учени, разработили новата технология за производството му, смятат, че тя може да помогне на Русия да се превърне от вносител в износител на този материал.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 32 гласа.

Свързани новини