Отидете към основна версия

5 655 20

Правилно ли държите волана?

  • волан-
  • кормило-
  • захват

Учени от Университета в Хирошима и Технологичния институт в Нагоя обединиха усилия, за да установят експериментално кое е идеалното положение на ръцете върху волана, съобщава Popular Mechanics. Целта на поредицата от опити е била да се разбере как позицията на дланите влияе на усилието, с което се върти кормилото, и дали това се отразява на безопасността.

За чистота на експеримента в него са поканени да участват само десняци. В хода на изследването те са седели зад специално подготвен волан с непълен обръч, който прилича повече на щурвал на самолет. Водачите са управлявали с една или две ръце, а учените са измервали усилието, което са прилагали за завъртането му.

След анализ на данните японците са стигнали до извода, че най-правилната позиция на ръцете върху волана е на 9:15 часа. При нея въртенето му изисква най-малко усилия, а това означава и най-нисък риск за безопасността.

На обратния полюс е захватът на 12 ч. с една ръка. При пътнотранспортно произшествие с разтваряне на еърбег тази позиция крие сериозна опасност от получаване на травма. По-нисък риск носи дори положението на 6 часа, в което някои шофьори имат навика да си почиват.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини