Отидете към основна версия

4 843 53

Повредиха се всички тоалетни на Международната космическа станция

  • международна космическа станция-
  • тоалетна-
  • повреда

На борда на Международната космическа станция не е останала нито една работеща тоалетна и екипажът е принуден да използва пакети за еднократна употреба за физиологичните си нужди, съобщава NASA.

На МКС има две тоалетни руско производство - канализационно-санитарно устройство (АСУ) в руския модул "Звезда" и WHC в американския Tranquility. Санитарни възли има също в двата скачени със станцията кораба "Союз", но те са предназначени само за автономен полет и по протокол могат да се използват от персонала само в случай на крайна необходимост.

Командирът на МКС Лука Пармитано съобщава, че в момента WHC не работи заради постоянни индикации за неизправности, а резервоарът на АСУ е препълнен. Италианският астронавт е получил от Центъра за управление на полетите в Хюстън разрешение екипажът да използва устройството за събиране на урина UCD в европейския модул Columbus.

В момента на борда на МКС освен Пармитано се намират руснаците Александър Скворцов и Олег Скрипочка и американците Кристина Кук, Ендрю Морган и Джесика Мейр.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.

Свързани новини