Добре известно е, че през зимата снегът и температурните промени водят до образуването на лед по пътищата. Пътните служби са принудени да работят денонощно, но често традиционните начини за обработка на пътищата ги увреждат, покритието се унищожава и то трябва да се възстановява всяка година. В САЩ за това се харчат около 5 милиарда долара годишно.
Учените обаче откриха, че отпадъците от гроздето, а именно веществото, съдържащо се в корите, са по-добри конвенционалните препарати - т.нар. пътна сол. Американският изследователски екип на WSU публикува работата си в декемврийския брой на списание за строителни материали, като отбелязва, че „приблизително 27 милиона тона пътна сол (натриев хлорид) се използва всяка зима по пътищата на страната за борба с обледеняването.
Хлоридите не се разлагат и значително вредят на околната среда. Те корозират металите, унищожават асфалта и бетона и представляват риск за почвата и водата. В резултат на редица изследвания учените установяват, че екстрактът, получен от ципата на гроздето чрез химическа обработка и естествена ферментация, влияе по-ефективно на топенето на леда и причинява много по-малко щети на бетона, асфалта и околната среда.