Отидете към основна версия

4 274 15

Зимата пътищата да се третират с джибри, вместо със сол

  • пътища-
  • зима-
  • джибри-
  • сол-
  • лед

Естественият продукт помага за справянето с леда по-добре от солта

Добре известно е, че през зимата снегът и температурните промени водят до образуването на лед по пътищата. Пътните служби са принудени да работят денонощно, но често традиционните начини за обработка на пътищата ги увреждат, покритието се унищожава и то трябва да се възстановява всяка година. В САЩ за това се харчат около 5 милиарда долара годишно.

Учените обаче откриха, че отпадъците от гроздето, а именно веществото, съдържащо се в корите, са по-добри конвенционалните препарати - т.нар. пътна сол. Американският изследователски екип на WSU публикува работата си в декемврийския брой на списание за строителни материали, като отбелязва, че „приблизително 27 милиона тона пътна сол (натриев хлорид) се използва всяка зима по пътищата на страната за борба с обледеняването.

Хлоридите не се разлагат и значително вредят на околната среда. Те корозират металите, унищожават асфалта и бетона и представляват риск за почвата и водата. В резултат на редица изследвания учените установяват, че екстрактът, получен от ципата на гроздето чрез химическа обработка и естествена ферментация, влияе по-ефективно на топенето на леда и причинява много по-малко щети на бетона, асфалта и околната среда.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.

Свързани новини